19 Ocak 2014 Pazar

IRAK KÜRDİSTANI & TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Irak Kürdistan’ı, yıllardır Türkiye’nin komşunu olarak yerinde duruyordu. Türkiye devleti, bunu biliyor, görüyor, destekliyor, hatta ekonomik bir işbirliği içerisindeydi. Bu olağan durumun Türkiye halkının gündemine girmesi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sayesinde oldu. Diyarbakır’da gerçekleşen ve Kürdistan Devlet Başkanı Mesut Barzani, büyük ozan Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses’in katılımıyla coşkulu bir şekilde geçen etkinlikler, bütün Türkiye halklarına komşu bir Kürt devletinin olduğunu, Türkiye ile gayet sıcak ilişkiler içerisinde olduğunu, yıllarca bu ülkeye kaos diye sunulan bir şeyin, aslında hiç de kötü bir şey olmadığını gösterdi.
Coğrafik ve kültürel olarak bu topraklardaki halklar kardeştir. Bu kardeşlerin başında da Türklerle Kürtler gelir. Günümüzde sekteye uğrayan bu kardeşlik, tekrar inşa edilmeye çalışılıyor. Bunun önemi büyük. Bu halklar, hem kardeşler, hem de birbirlerine güç olarak mecburlar.
Irak Kürdistan bölgesel yönetimi ile Türkiye’nin birbirine ekonomik yönden menfaatleri söz konusudur. Öncelikle Kürdistan bölgesel yönetimi ile Türkiye arasındaki ticaret hacmine bakmak gerekir.
Kürdistan Federe bölgesinin içinde bulunan Tak Tak petrol bölgesinden Habur’a kadar olan petrol boru hattının uzunluğu 300 km; ve günde 200 bin varil petrolün naklini gerçekleştirecek kapasitededir. 2014 yılında ikinci bir hat döşenecek. Bu hat 2015 yılında bittiğinde günlük bir milyon, 2019 yılında günlük iki milyon varil petrol taşıyacak. Türkiye’nin bugünkü günlük petrol ihtiyacı yaklaşık 500 bin varildir.
Ayrıca iki hükümet arasında doğalgaz anlaşmasında imzalanmış bulunmaktadır. 2014 yılında 700 milyon metreküp, 2030 yılından sonra ise yaklaşık 3 milyar metreküp doğalgaz nakledilecek.
Şu anda bölgede 2000 civarında enerji firması bulunmaktadır. Bölgesel yönetim hükümeti şimdiye kadar 33 şirket ile 55 anlaşmaya petrol arama izni vermiştir. Şimdiye kadar bu firmaların harcadığı bütçe 25 milyar dolardır.
Bu firmaların yarısından fazlası Türkiye’den giden firmalarımızdır. Bölgede şuanda Çalık Gurubu, Genel Enerji, Türkerler, Pet Holding’in yatırımları devam ediyor. Türkiye’nin büyük inşaat firmaları bölgenin alt yapı ve inşaatları büyük bir hızla devam ediyor.
Bu anlaşmaların Amerika ve Bağdat hükümetlerinde yarattığı rahatsızlığı siz düşünün.
Onun içindir ki Kürtlerin Türkiye’ye ihtiyacı olduğu kadar Türklerinde Kürtlere ihtiyacı vardır. Kürtlerin önümüzdeki yıllarda petrollerini dünya pazarına sunmaları için sadece güçlü şirketler değil aynı zamanda güçlü ve kalıcı siyasi ittifaklara ihtiyacı vardır. Bu bir gerçektir ki Türk ve Kürt siyasetlerin de bu kadar bariz bir değişikliğin en büyük sebebi Irak Kürdistanı’nın sahip olduğu Petrol ve Doğalgaz zenginliğinin olduğunu anlamak için müneccim olmak gerekmez.
Bu doğal zenginliklerin bir güvenliğe ihtiyacı vardır ve bunun en güçlü adayı Türkiye’dir. Çünkü Kürtler de çok iyi biliyorlar ki Kürtlere gerektiğinde hamilik yapabilecek en iyi dostları Türklerdir. Kürdistan bölgesinde 5000.000 milyon Kürt yaşıyor ve şuanda bile kişi başına milli gelir 5000 doların üzerindedir, bu rakam 2020 yılında 45.000 dolara çıkacağı tahmin ediliyor.
Böylesi bir zenginliğe sahip olan ve geçmiş tarihi zulümler, ihanetler, entrikalar ve yenilgilerle geçmiş bir halkın geleceğinden endişe duyması çok doğaldır. Onun için Kürtler de gelecekte kendilerini yalnız bırakmayacak sırtlarını gönül rahatlığıyla dayayacakları bir dosta ihtiyaçları var ki; bu da Türkiye’dir. Türkiye bu yönden Kürtlerin geleceği için vazgeçilmez önemdedir. Kürtlerin geleceği Türkiye ile kurulacak dostluk ve işbirliğine olan ihtiyacı kesindir.
AK Parti de KDP de muhafazakar ve demokrat dünya görüşünde olduklarından iki hükümetinde yakınlaşması çok daha rahat bir siyaset tarzının gelişmesine neden olacaktır. Kürtler bugün nasıl baasçılık rejimini aşmaya çalışıyorsa; Türklerde kemalizmi aşmaya çalışıyor.
Bu ideolojilerden bir gelecek umulması söz konusu bile değildir.  Kürtlerin işi çok daha zor görünüyor. Onun için her iki halkında sosyolojisine ve muhafazakâr değerlerine uygun bir siyaset tarzı geliştirmeleri gerekir.
Dip Not:  23 Kasım’da sevgili kardeşim Ahmet Güneştekin’in New York’taki sergisinin açılışı için Amerika’ya gidiyoruz.
Hoşçakalınız...

Salih GÜNEŞTEKİN
Makine Mühendisi
GAP Yatırım Platformu  Y.K.Ü - See more at: http://www.batmangazetesi.com/makale_ic-33-2644-IRAK_KURDISTANI__&.html#sthash.Ikqppkcj.dpuf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder